Ads 468x60px

Kenapa urat ni rasa bergerak Ustaz oiii..

Minggu lepas, saya didatangi seorang makcik yang mengalami masalah saraf..antara simptom yang dirasai ialah sakit lutut, sakit belakang, lenguh bahu dan kebas dibahagian betis..Makcik tu pun dah kira veteren, umur dah 63 tahun..

Menurut kata makcik tu, dia dah banyak kali berubat.Semuanya perawat Islam... Ada berubat ditempat komersial dan ada dengan perawat persendirian..Antara tempat yang pernah dicuba ialah sekitar Kuala Lumpur, Selangor, Kelantan, Pahang, Perak dan Kedah...Dalam 3 tahun ni, dah lebih 6 pusat rawatan sudah dikunjungi.

Yang paling terkejut saya mendengarnya ialah bila dia meletakkan RIDAM sebagai tempat terakhir untuk dia berubat secara kaedah islamiah...Jika tak baik jugak, dia nak try gi berubat dengan bomoh siam pulak...Nau'zubillah...Terkejut saya mendengar keluhan pesakit sampai begitu rupa.

Dia juga mengadu, kebanyakkan tekniknya adalah dengan diperdengarkan alunan Al-Quran (teknik rukyah la tu). Dia juga tanya teknik saya...

Terkejut gak makcik tu bila saya kata teknik saya pun adalah dengan rukyah diawalnya.Panjang lebar saya katakan kebaikan menggunakan Al-Quran dalam rawatan..

Lepas dia dengar saya juga merukyah pesakit bila merawat, muka dia jadi hambar semacam. Nampak macam tak yakin... Saya hanya tersenyum bila melihat reaksinya.. Dah selalu sgt tengok reaksi mcm tu.. Hatta dalam meeting atau muzakarah pun ada reaksi macam tu..Ada orang kata reaksi tu di gelar 'muka seposen'..

Oleh kerana luahan makcik yang sebegitu rupa, saya minta izin masuk ke bilik. Saya lakukan solat hajat 2 rakaat. Pohon pada Allah agar biarlah sembuh si makcik tu nanti..Saya juga pohon agar jangan dipesongkan syariatnya... Besar tanggunggjawab saya pada ketika itu...

Sesudah itu, barulah saya mulakan ikhtiar berubat.

Sebelum merawat, saya biasanya akan mendiagnos pesakit terlebih dahulu.Antaranya, melihat sejarah perubatannya. Kata makcik tu lagi, rata-rata perawat yang dijumpai mengatakan dia mempunyai masalah sihir dan saka.. Lagipun, tanda-tanda mimpi yang dialami juga menjurus ke arah tanda gangguan..

Tapi itu hanya tanda...Tak semestinya ada gangguan..

Saya mulakan rawatan dengan bacaan ayat Quran yang bersesuaian.. Oleh kerana tiada pesakit lain pada waktu itu, maka saya rukyah dengan bacaan yang panjang... Hampir setengah jam merukyah, tidak wujud tanda-tanda gangguan padanya.. Rumahnya juga telah di 'scan'.. Tak ada masalah gangguan pun...

Saya beralih kepada rawatan alternatif lain.. Matanya dilihat pada point iridiologi.. Tangan dan kakinya saya check pada point2 saraf...

Laa.......masalah saraf jer rupanya...

Secara detail, makcik tu kekurangan vitamin C, kalsium, zink dan terlebih asid urik (tanda nak kena gout). Memang tiada masalah gangguan pun.. Entah macam mana la perawat yang dijumpai kata ada masalah gangguan.. Hairan gak saya...

Maka, kaedah yang diguna ialah dengan membaca 46 ayat serta doa saraf pada air dan minyak zaitun. Air tersebut saya suruh minum 3 kali sehari dan minyak zaitun pula saya suruh sapu pada anggota yang sakit selepas minum sesudu teh sebanyak 2 kali sehari..

Oleh kerana masalah ekonomi, saya hanya sarankan makcik tu makan kurma 7 biji sehari.. Lainlah kalau ada bajet lebih, boleh saya senaraikan vitamin yang boleh dibeli di farmasi..Pada anggaran saya, hampir RM200 gak la vitamin yang perlu dibeli...

5 hari selepas rawatan
Saya menerima panggilan dari makcik tersebut...

Makcik: Assalamualaikum Ustaz

Saya: Waalaikum salam.. Siapa ni?

Makcik: Saya ni Makcik XXXXX. Cuma nak beritahu, sakit saya dah sembuh. Tapi ada nak tanya sket.

Saya: Alhamdulillah...dah ok la tu..Syukur pada Allah..Apa soalannya?

Makcik: Kenapa lepas minum air dan minyak ustaz tu saya rasa semacam jer masa tidur?

Saya: Rasa semacam yang macam mana? Tak paham saya ni..

Makcik: Kenapa urat ni rasa bergerak Ustaz oiiii?

Saya: Maksud makcik, urat tu rasa macam bercantum? Macam tu ker?

Makcik: erm..mcm tu la makcik rasa

Saya: Itu tandanya saraf makcik diperbaiki. Bukan kuasa saya urat tu jadi mcm tu. Itu semua kuasa Allah.. Tapi, doa yang dibaca pada air dan minyak makcik guna tu kebanyakkan berkenaan ayat bangkit kejadian manusia dan doa saraf. Yang penting makcik dah sihat. Boleh banyak ibadah..Jangan pula pasang niat atau berubat dengan bomoh siam pulak.. Banyak syubhah kaedahnya makcik..

Makcik: Tu la, saya pun menyesal ustaz. Dah buat solat taubat dah semalam..Saya janji tak akan jumpa bomoh mcm tu..Saya yakin dengan rawatan Islam...

Saya: Baguslah kalau mcm tu.. Sujud syukur dah buat belum?

Makcik: Allah, lupa pulak nak buat semalam.. Nanti makcik buat... Terima kasih yer ustaz..

Saya: Sama-sama..ingat tu, yang menyembuh bukan saya..Saya hanya doakan saja..Yang menyembuh hanya Allah...ingat tu..

Makcik: Saya ingat.. Ustaz, nanti kita sembang lain...air yang saya jerang kat dapur dah bunyi tu...Assalamuaikum Ustaz...Terima kasih sekali lagi..

Saya: Waalaikumsalam

Kesembuhan hanya milik Allah..Kita hanya berikhtiar..Kepada perawat di luar sana, jgn mudah membuat kesimpulan penyakit. Scan dengan hati iman.. Tanda gangguan tak semestinya confirm ada gangguan.. Klau setakat tanda, jgn letakkan confirm pada pesakit.. Nyatakan dengan ungkapan 'wallahu'alam' diakhirnya. Yang penting ialah ikhtiar.. Sembuh tu hanya milik Allah..

*Sekadar peringatan diri sendiri dan pembaca.. wassalam

Jodoh handphone dengan ku sudah tiada...

Saya dijemput pesakit di Johor untuk merawat anaknya. Kes ini saya labelkan sebagai kes emergency kerana rancangan untuk ke Johor dilakukan pada saat akhir..

Saya bersama seorang sahabat memandu ke Johor melalui jalan Mersing.Sampai di bandar kediaman pesakit,saya menunggu suaminya di sebuah stesyen minyak. Sebab dah hampir 5 jam memandu, saya ambil angin luar.Risau kalau suami pesakit call tak saya dengari, maka saya letak handphone atas bumbung kereta.

Tak sampai 10 minit menunggu, suami pesakit tiba dan saya diminta mengekori keretanya. Kesalahan saya ialah terlupa mengambil handphone yang telah diletakkan di atas bumbung kereta. Setelah beredar hampir 200 meter dari tempat menunggu tadi, baru saya perasan yang handphone saya tiada.Saya park keter di tepi jalan dan meletakkan harapan yang handphone telah pun diambil...

Sah! tiada dalam kereta..Nak tak nak, saya u-turn semula ke tempat menunggu...Dah nasib la katakan, tak pulak dijumpai handphone tu...Kawan yang join saya try call tapi dah masuk voicemail...Nampaknya dah dijumpai orang lain.... :(

Masalah lain pula timbul bila saya tak ingat nombor telefon pesakit..tapi, baru saya teringat yang pesakit pernah hantar sms pada nombor isteri.Mintak2 tak delete la message tu...

Saya pinjam handphone kawan dan alhamdulillah, isteri saya masih simpan message tu...Saya hantar sms pada pesakit dan menunggu di lokasi lain...tapi still gak stesyen minyak...

MERAWAT
Anak pesakit sudah kerasukan dari pagi..Kesian gak saya tengok budak tu bila ada kesan lebam akibat cengkaman agar dia tak meronta..Tapi dah nak buat mcm mana, kalau tak pegang, nanti budak tu lari...Lagi la haru-biru....

Saya memberi salam padanya sebanyak 3 kali. Nampak mcm ada respon, tp masih nak tunjuk degil...Sebelum mulakan rawatan, saya beri amaran agar bekerjasama...dia? still control ayu jer..

Saya mulakan bacaan rukyah padanya..Steady jer bila dia dengar...Mcm kata seorang penulis blog yg glamour...AYAT TAK SEMESTINYA ADA POWER...JGN LETAK POWER PADA AYAT..bagus nasihatnya...DAH PROVEN PUN katanya lagi...sory, den pinjam ayat U jap...

Saya mula rawatan refleksologi dan masa tu barulah di mintak ampun suruh stop..Sakit katanya..Hasil dialog dengannya, Chief Jin ada kat ayahnya. Dia janji suruh buang kat ayahnya dulu...pastu dia ikut....

So, saya buat rawatan pada ayah dan ibu pesakit...Selesai merawat, ibunya nampak nak pengsan...pastu...'benda' dalam badan tu start la bercakap....siap beritahu keturunan pahlawan lagi....

check punya check...rupanya SAKA...mcm yg pernah diceritakan sebelum ni, saya keluarkan jin tersebut dengan izin Allah...pesakit rebah kelesuan....

Pastu pesakit gelak memanjang...erm..ni yg mana pulak ni?
Bila tanya2...rupanya jin sihir...kata jin sihir tu...dia memang suka pun jin SAKA keluar dr badan pesakit ni sbb boleh la dia take-over semuanya.. jin sihir tu selalu kena buli n dihalau oleh jin SAKA tu...ni kononnya boleh jadi KING la pulak...

Saya tak kira...kau jin Islam ker, non-muslim ker atau bangsa apa sekalipun asalkan diorang ni dari anak beranak suku sakat jin, maka hendaklah tidak mengganggu manusia...

Dipendekkan cerita, saya tarik kesemuanya dengan izin Allah....Moga tiadalah lagi jin atau penyihir yang mengganggu. ..

Rawatan malam tu melibatksn seluruh ahli keluarga...Habis-habisan puak2 jin ni ganggu...Bagus kalau semua ahli berkumpul...Mudah nak attack PUNCA..Bila punca keluar, yg lain pun akan ikut samalah...mcm dlm perang la...bila kapten lari, yg bawah ni pun akan lari gak la....

Semasa proses kerasukan jin pada pesakit tu, ada gak saya sajer tanya pasal handphone sy yang hilang tu...Dengan selamber dia kata itu kejer dia...Saya gelak jer bila dengar jin tu cakap mcm tu...entah boleh pakai ke tidak la...

Malam tu, rawatan berakhir hampir pukul 2 pagi...Saya dan member on d spot balik ke kemaman...Esok sudah ada pesakit yang menunggu di RIDAM..

Penat kan jadi perawat...? Tapi itu tanggungjawab... Harus pikul dengan hati yang ikhlas..

BILA BANTU ORANG...ALLAH AKAN BANTU KITA..
Pesan arwan nenek saya yang meninggal Desember 2008

Intisari Sebenar Rehlah RIDAM di hutan

Terkejut saya bila buka blog RIDAM (colum shoutmix) hari ni....Baru 2 hari tak surfing, dah lintang pukang jadinya...

Macam ni lah...tujuan aktikal kali ni khusus untuk makhluk manusia yang ber-nickname TOYOL dan seangkatan dengannya. Moga cerahlah hatinya dan elok tutur kata komplennya...

Tujuan rehlah RIDAM dijalankan di hutan pada kali ini bermotifkan beberapa perkara. Pengisian program juga sudah diatur mengikut objektif yang positif.

1)Program kali ini berharap boleh menemukan peserta RIDAM dari beberapa program sepanjang tahun ini disamping mengeratkan silaturrahim. Ada dari program di Port Dickson, Pahang, Kemaman, Melaka, UM dan UiA. Sekaligus boleh bertukar-tukar pendapat dan mewujudkan keakraban sesama perawat. Yang tua berkongsi pada yang muda. Yang muda pula mendapat tunjuk ajar dari yang tua.. Kan harmoni tu?

2)Keadaan hutan lebih mencabar. RIDAM menggunakan pendekatan konsep CABARAN sebagai satu motivasi kepada perawat untuk lebih bersemangat di dunia luar nanti. Nak jadi perawat kena cekal! Selain mengubati manusia, cabaran serangan jin, ahli sihir dan fitnah tak berkecuali. Risiko tetap ada!

3)Pengalaman Pengajian:
Kita seringkali melihat cerita pahlawan / mistik yang belajar di dalam hutan. Sebenarnya, pengalaman inilah yang nak diberi pada peserta. Seperti kata TOYOL baik belajar dalam masjid, saya tak nafi boleh dan dapat pahala iktikaf pula.

Tapi, salahkah kalau belajar di hutan?Hanya sebagai merasai pengalaman. Bukan selamanya nak belajar dalam hutan. Kalau macam tu, toksah ada sekolah lah...En/Pn TOYOL boleh suggest pada Menteri Pendidikan agar sistem pendidikan kita tidak lagi dibuat di sekolah atau ipt..Semua pengajian boleh buat kat masjid..... :D

Saya bukan nak kecilkan masjid..tapi dalam silibus kali ni ada aktiviti lasak...Nak meniarap, panjat bukit, mandi sungai, takkan semua tu nak buat dalam masjid... Akai ada ka?

Yang pi tuduh cari jin tu apa ke-fitnah pulak? Kenapalah tak pikir dosa pahala bila komplen? Tak TAKUT AZAB ALLAH ker? RIDAM hanya ingin menunjukkan tapak kampung bunian SAHAJA. Macam mana persekitarannya di alam sedar.. Suasana tempat tersebut.. dan kedudukan tumbuhan disekitarnya.. Bukan ajak gi jumpa jin pun.. Yang haru-biru dok sound-sound kat blog RIDAM ni kenapa...?

Satu lagi, kalau dah nak sangat program dibuat di Masjid, apa kata En/Pn TOYOL pulak yang anjurkan... Boleh la ajar mcm mana nak FITNAH ORANG...siap boleh buat pakej BATU API sekali...berapa maharnya?

Satu lagi, nak gak kenal si TOYOL ni.....takkan nama samaran jer kot? Penakut ker? :D

Ustaz...berdamping dengan jin ker?

Saya dikejutkan dengan seorang pemanggil yang selalu berkongsi kaedah merawat bersamanya.Adakalanya dia memberikan tips rawatan, adakalanya saya yang dhaif ini berkongsi ilmu dengannya.

Dia menelefon saya setelah selesai berjumpa seorang perawat di Kuala Lumpur.Katanya, perawat KL tu maklumkan padanya bahawa saya bersahabat dengan jin .Siap beritahu nama jin lagi...Ada nama puteri lah, kiyai lah, nama jawa pun ada, nama hindu pun ada, nama melayu ada dan macam-macam nama lagi lah...Perawat KL tu jugak kata tak pelik lah saya boleh buat teknik 'mata batin'....hehehehheehhe

Tergelak sakan saya bila dengar luahan sahabat saya tu..Macam pasaraya Sakan yang jual barangan pelbagai tu.... :D

Walaubagaimanapun, sahabat saya tu dah kenal saya lama..Maka dia test perawat KL tu..tenganga-nganga kawan tu nak menjawab.....

Sebenarnya, saya tak nafi, adakalanya ketika merawat, ada beberapa jin yang turut datang KONON nya nak membantu semasa merawat.

TAPI, guru saya pernah menasihatkan agar JANGAN SESEKALI MENERIMA PELAWAAN BANTUAN JIN!

Atas dasar nasihat guru, saya menolak dengan baik pelawaan jin kerana DIKHUATIRI AKAN WUJUD KEBERGANTUNGAN PADA JIN dan ia boleh menjurus ke arah SYIRIK!

Sebagai contoh persahabatan kita dengan jin ni macam kita berkawan dengan polis atau JPJ.Kononnya kita berkawan dengan mereka dengan tiada niat nak bergantung..Sekadar kawan la katakan..Tapi bila kena saman, confirm kita akan call diorang mintak tolong ejas saman atau bantu mana yang boleh.Kan dah wujud kebergantungan kat situ!

Samalah jugak kalau kita berkawan dengan jin.Mula2 kawan dulu..then, katakanlah kita ada masalah dalam merawat..Tak mustahil kita akan mintak tolong kaum jin samada menengok ker, bertanya ke, mintak jin pulak yang tolong ubat dan mcm2 lagi lah...maka, perkara ini boleh mendorong kita ke arah syirik..

Pasal bab berkawan jin ni memang banyak perbahasan di antara ulamak sendiri..Kita orang awam ni lagilah...Saya tak pula mahu membahaskan hukum berkawan dengan jin kerana pendapatnya banyak...Tapi atas dasar nasihat guru, jauhkan / jarakkan bila nak nak berkawan dengan jin..Risiko Fitnah dan syubhah sangat tinggi...!

Berbalik kepada perawat KL yang diceritakan oleh sahabat saya tu, apa yang perawat KL tu nampak dan nama jin tu ada yang benar dan ada yang tak benar..

TAK BENAR
Saya tidak berdamping dengan jin.Tapi memang ada jin yang nak berkawan dengan saya dan saya menolaknya kerana tidak mahu wujud kebergantungan.


BENAR
Nama jin yang diberitahu perawat KL adalah jin-jin yang ingin bersahabat dengan saya sewaktu merawat. Mungkin ketika proses scan, puak-puak jin tu ada disekitar saya..Maka tak pasal-pasal la saya dituduh berdamping...
Ni lah cubaan perawat...Sabor je lah...

PERSOALAN LAIN
Soalan: Dah tu, ustaz dengan bunian pulak mcm mana?
Jawapan: La, itu saya cuma kenal kampungnya...TAK PERNAH PULAK SAYA KATA BERKAWAN DENGAN MEREKA.. :D

Berbalik kepada perawat KL tu, saya nasihatkan agar jgn mudah buat kesimpulan. Saya pun tahu siapa ANDA...Kan, dedah kat blog ni jadi panjang cerita pulak..

Apa pun, kalau betul la saya ni berdamping, kenapa tak 'buang'?
Kenapa tak rukyah saya?
Dan akhir sekali, kenapa mengelak nak BERJUMPA dgn saya?

Hehehehehh

Wallahu'alam

Gambar & Rakaman siri pembelajaran di UiA- 31 Okt hingga 1 Nov 2009

Alhamdulillah....seminar perubatan bersama RIDAM di UiA telah selamat diadakan dengan jayanya.Moga peserta beroleh manfaat yang berguna.

RIDAM amat berbesar hati jika peserta di UiA yang mempunyai gambar semasa kursus (termasuk sesi pengijazahan) boleh lah di emailkan di darulmanzil@yahoo.com sebagai kenang-kenangan.



















RAKAMAN LATIHAN DETEKSI GELOMBANG


video


video

video

4 Unsur Alam & Kegunaan aura warna

Assalamualaikum

Seperti yang dijanjikan dalam Silibus Aura pada pelajar RIDAM di UiA, maka pelaksanaan untuk memancar atau menerima khasiat gelombang alam ciptaan Allah adalah seperti berikut:-

1)TANAH
Warna:Biru
Sifat kimia:Karbon
Kegunaan:Resapan/Pancaran utk perubatan lemah semangat/pengasih

2)API
Warna:Merah
Sifat kimia:Oksigen
Kegunaan:Pancaran pd kes kerasukan/semasa proses pancung,sembelih,bom dll.

3)AIR
Warna:Hijau
Sifat kimia:Hidrogen
Kegunaan:1.Pancaran/Meresap bagi masalah panas baran
2.Pancaran semasa menepuk utk proses buang Susuk

4)ANGIN
Warna:Putih
Sifat kimia:Nitrogen
Kegunaan:1.Pancaran semasa asas merukyah.
2.Pancaran bebola melindung diri
3.Pancaran semasa proses 'menarik' jin

Bismillah 5

Di sini dikongsikan sedikit petua amalan dari guru saya:Pak Su Nor Bachok.
Antara amalan mengelak sihir dan santau adalah dengan selalu mengamalkan Bismillah 5.Bacalah selalu sebagai amalan selepas solat, nak keluar rumah dan semasa nak tidur.Moga mendapat perlindungan Allah selalu.

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM


p/s: Jangan meletak yakin pada ayat..tapi meletak yakin hanya pada Allah..Ikhtiar dan doa..Moga dimakbulkan Allah doa kalian.
 
Blogger Templates