Ads 468x60px

MAKLUMAN

Sila layari blog ini secara Web View walaupun anda melayarinya melalui telefon pintar agar tidak terlepas info penting di sidebar yang disediakan. Syukran Jazilan.

Penat dalam sejarah

Hari Jumaat (semalam) adalah hari yang paling penat dalam sejarah RIDAM merawat pesakit.

Bermula seawal pagi, RIDAM didatangi pesakit veteran yang mengalami masalah gout. Dengan rawatan herba, insyaallah, pesakit akan sembuh dalam 3 minggu jika mengikut aturan pemakanan ubat seperti yang disarankan disamping bertawakkal pada Allah.

Isteri pesakit juga tidak terkecuali minta di ubati kerana masalah sakit di bawah tapak kaki. Bila di diagnos secara teknik refleksologi, pesakit mengalami masalah pernafasan dan sakit dada. Rawatan padanya akan dilakukan di lain masa kerana tiada bahan ubatan yang dibawa.

Kemudian, RIDAM didatangi pesakit dari Kuala Terengganu yang mengalami masalah lemah badan. Rawatan Islam dan Alternatif diguna dalam mengesan penyakit yang dialami. Hasil diagnos yang dibuat, pesakit disyakki mengalami masalah Enemia / Talasamia. RIDAM syorkan agar pesakit merujuk pada rawatan klinikal terlebih dahulu bagi mengesan ketepatan penyakit yang alami. Jika hasilnya pada penyakit yang tepat, insyaallah, ada ubatnya secara rawatan alternatif.

RIDAM berehat sebentar bagi memberi ruang untuk solat Jumaat.

Sekitar jam 3 petang, RIDAM didatangi pesakit yang mengalami masalah batuk berdarah dan gangguan malas bekerja. Hasil diagnos yang dibuat, pesakit mempunyai masalah gangguan jin tafrik dan 'kaedah tarik' digunakan.

Kemudian, RIDAM dihadiri pesakit downsindrom yang mengalami masalah sakit lutut yang kronik. Hasil diagnos yang dibuat, pesakit mengalami masalah saraf di sekitar tepi tempurung lututnya.

Ibu pesakit juga tidak terkecuali minta dirawat kerana mengalami masalah gangguan sihir dan amalan 'syarat tubuh' yang masih belum dibuang.

Selepas maghrib, RIDAM menyiapkan 'pendinding daun jelatang gajah' yang ditempah pesakit bagi pencegahan dan ikhtiar gangguan penyihir dan jin untuk tidak masuk ke rumah. Amalan ini adalah petua lama sebagaimana amalan membela ikan puyu atau menanam 4 penjuru tebu hitam di rumah bagi tujuan yang sama. Cuma kesannya agak kuat kerana 'daun jelatang gajah' jenis asid tinggi dan susah dicari. Upahnya pun mahal kerana faktor material yang sukar ditemui.

Sekitar jam 9 malam, RIDAM didatangi pesakit yang ingin BERBEKAM dan rawatan tamat sekitar 45 minit kemudiannya..

Jam 12:00 malam, RIDAM melakukan rawatan jarak jauh bagi pesakit kronik sekitar 1 jam 30 minit. Penat badan memang toksah cakap la..

* rawatan jarak jauh sudah tidak dilakukan. Apa yang RIDAM lakukan adalah hanya untuk pesakit lama yang mengidap masalah penyakit gangguan yang berisiko tinggi. Makluman ini perlu diberitahu kerana ramai yang nak ambil mudah berubat secara jarak jauh.. Bukan apa pun, kos petrol, penginapan, masa dan sifat rajin tak perlu dikorbankan... Jangan malas untuk pergi berubat kalau sakit yer... :D

Sekarang, barulah RIDAM boleh check facebook, email dan laman darulmanzil dan akan tidur selepas ni. Esok nak ke Kuala Lumpur kerana ada tempahan rawatan di sana.. Hari Selasa maybe ke Limbang, Sarawak pun sebab tempahan rawatan..

* Memang RIDAM pernah merawat lebih 40 orang dalam satu hari, tapi kalau jenis penyakit gangguan yang sama, bolehlah berubat secara berkumpulan.. Yang penatnya kalau jenis simptom berlainan.. Waduh..bukan senang nak berjuang.. Moga diberi pertolongan Allah sentiasa.. Amin...
 
Blogger Templates