Ads 468x60px

STILL tak percaya.. Pasti ini KEBETULAN..


Tahun 2007, ketika saya masih bekerja sebagai Jurutera di sebuah syarikat swasta di PJ, saya pernah disapa seorang lelaki Cina sewaktu makan tengah hari di sebuah gerai. Hari tu saya 'lunch' sendirian sebab partner saya kena naik platform (pelantar minyak).

Lelaki Cina: Err.. Adik.. Ini tempat Lu sorang duduk ka?

Saya mengangguk....

Saya: Yer.. kenapa Uncle?

Lelaki Cina: Oh.. Baguslah..

Dia menarik kerusi di hadapan saya dan terus duduk tanpa dipelawa.

Lelaki Cina: Cuma mahu duduk sama ajer.. Cuma mahu minum.. Meja lain sudah penuh..

*Hairan pulak saya.. Banyak lagi meja dan kerusi kosong kat gerai tu..

Saya: Aik.. Uncle... Meja belakang tu pun kosong.. Yang kat situ pun kosong... Kenapa uncle kata penuh..

Lelaki Cina itu tersenyum..

Lelaki Cina: Itu adik tengok dengan mata kasar.. Cuba tengok dengan mata hati.. Saya rasa adik pun tahu maaa.....

*Semakin hairan saya dengan kata-kata Lelaki Cina tu.. Macam mistik la pulak..

Saya: Saya tak faham la Uncle...

Lelaki Cina: Ok.. mcm ni.. Kalau adik belanja saya minum ini hari, Saya akan beritahu satu rahsia..Amacam..?

* Ish... ni macam nak cari peluang tapaw duit aku jer ni...

Tiba-tiba...

Lelaki Cina: Oiiii Adik.. Saya bukan orang susah tau.. Ini minta belanja saja mahu kawan sama adik saja...

Lelaki Cina itu masih tersenyum walaupun nadanya nampak marah... Bimbang takut dia ni orang tak betul, saya turutkan saja. Setakat segelas air, berapalah sangat. Selepas order air yang dipinta dan minuman tu sampai, dia mula bercerita.

Lelaki Cina: Adik.. Uncle cuma mahu pesan.. Ini cerita ar.. Future punya.. Mana Uncle tahu, jangan tanya.. Dengar saja.. Mahu percaya ka.. tak mahu percaya ka.. Itu adik punya pasal... Uncle cuma mahu cerita saja..

Saya: Yelah... cerita apa Uncle.?. Dari tadi kata nak cerita, tak cerita apa pun...

Lelaki Cina: Sabar ar.. Kasi minum air ni dulu..

*Waduh... makin pelik pulak lelaki ni...

Lelaki Cina: Ini cerita ar.. Adik punya cerita...

Saya: Cerita saya... Apa pulak ni Uncle....??

Lelaki Cina: Sabar... Uncle cuma mahu kasi tahu you punya cerita.. Uncle tahu you punya future...

*Ish.. bidaah dah ni...

Saya: Maaf la Uncle...Saya ni Muslim.. Dalam Islam, haram untuk kami percaya pada tilik nasib...

Dia terus potong cakap saya...

Lelaki Cina: Itu Uncle tahu.. Tapi cuma mahu kasi tahu saja.. Free Of Charge maaa....

Saya berfikir sejenak... Pada masa yang sama, timbul gak idea nak 'kenakan' si tilik nasib ni..

Saya: Ok lah.. cerita saja ar...

Lelaki Cina: Ok.. short story... Nanti tahun next year, Adik akan berhenti kerja... Nanti kerja sendiri.. 2010, Adik punya career akan naik... Tapi next 2 years, career you jadi slow sebab orang punya career sama pun jatuh jugak.. Itu money punya cerita... Year 2013, Adik punya saudara akan mati jatuh bangunan... One year later, Adik akan sakit tiga macam.. Itu jer...

Saya: Aik.. Ringkasnyer.. Biar betul ni... Dah tu, nanti saya punya career apa pulak Uncle...?

Lelaki Cina: Macam-macam.. Mula-mula susah dulu...Nanti naik... Itu kerja Islam punya dalam agama... Related with Islam...

*erm.. Malas nak tanya detail bab ni... Tengok jam dah nak habis waktu lunch...

Saya: So, saper yang akan mati jatuh bangunan nanti...?

Lelaki Cina: Not know yet.. Tapi very closed dalam family Adik...

*mengarut dah ni...

Saya: Nanti sakit pulak sakit apa 3 macam tu?

Lelaki Cina: Oh.. Mula-mula Adik akan sakit dalam perut.. Lepas tu akan demam lama... Dan last adik akan sakit kaki... Sampai tak boleh jalan..

Saya: Wah...!! Sampai mcm tu...? Nanti saya akan lumpuh ke Uncle..?

Lelaki Cina: Tarak la... Sakit saja.. Nanti akan sihat balik..

Saya: Adoi... Hebat la Uncle ni... Future saya pun Uncle boleh tahu.. Saya tanya sket boleh?

Lelaki Cina: Tanya la...

Saya tengok hebat betul Uncle punya tilik, cuma beritahu nama penuh saya...?

* Saya andaikan dia ni kelentong....

Lelaki Cina: Wah... itu Uncle tak tahu... Uncle tengok adik sudah tahu future saja...

* Saya fikir dah sah dia ni kelentong maut ni.,. hehehe...

Lelaki Cina: Adik.. no need to test me..  Uncle bukan orang jahat... Uncle pegi dulu... Terima kasih sebab belanja ini air.. Ingat pesan Uncle..

Tanpa bersalam, dia beredar.. Tapi senyuman dia tak putus...

* Saya andaikan dia nak beredar sebab kantoi kelentong dia...

Sedang saya asyik pikirkan cerita kelentong Uncle tu, dia menyapa dan melambai saya dari dalam kereta... Wah..!!. ada benar katanya dia ni bukan orang orang susah... Naik Mercedes tu.. Siap ada driver lagi.. Siapa dia ni..?

Ah... biarlah dia tu.. Masa lunch dah nak habis... Baik saya balik ker office...

Saya pun balik ke office..

---------------
IMBAS KEMBALI..

2007 - Masih makan gaji

2008 - Berhenti... Jual air tepi jalan.. Join MLM dan mcm2 pekerjaan yang halal asal boleh support anak bini..

2009 - Asaskan RIDAM (Rawatan Islam Darul Manzil) dan aktif sebagai Pengamal Rawatan Islam dan Alternatif secara komersial. Juga menubuhkan Kelab Senibeladiri MARCOM dan pengajian rawatan ber-modul.

2010 - Dikenali bersama Pengasas Rawatan Islam dan Alternatif yang lain seperti Akrine, Tiaf, Darul Hikmah dan lain-lain kerana memperkembangkan dakwah melalui Maya (blog).

2012 - RIDAM slow sikit sebab menumpukan career baru (pencarian khazanah..) dan masa yang sama lambakan Darul-darul dan perawat alternatif di alam maya.. Disamping timbul isu percanggahan pendapat dalam khilaf teknik rawatan..

* Kurang cerdik.. Bab khilaf nak bergaduh.. Yang patut bergaduh bab Ijmak (kesepakatan hukum) ... Adoi la...

2013 - Ayah saya meninggal.. Asbab jatuh dari bangunan sekolah bangunan 2 tingkat.. Innalillahiwainnailaihiroji'un..

2014 - Awal tahun saya kena Hernia (angin pasang) sampai sakit dalam perut.. Kena masuk Emergency

         Then kena demam sampai 3 minggu lamanya tak boleh bekerja...

         Pastu kena gout sampai takleh jalan.

Bila pikir punya pikir, memang kena dengan cerita tu.. Tetapi sebagai Muslim, cerita Uncle tu still saya anggap sebagi kebetulan.. Percaya pada Qada' dan Qadar... Itulah yang wajib sebagaimana adanya dalam rukun..

Wasaalam...
 
Blogger Templates