Ads 468x60px

Intisari Sebenar Rehlah RIDAM di hutan

Terkejut saya bila buka blog RIDAM (colum shoutmix) hari ni....Baru 2 hari tak surfing, dah lintang pukang jadinya...

Macam ni lah...tujuan aktikal kali ni khusus untuk makhluk manusia yang ber-nickname TOYOL dan seangkatan dengannya. Moga cerahlah hatinya dan elok tutur kata komplennya...

Tujuan rehlah RIDAM dijalankan di hutan pada kali ini bermotifkan beberapa perkara. Pengisian program juga sudah diatur mengikut objektif yang positif.

1)Program kali ini berharap boleh menemukan peserta RIDAM dari beberapa program sepanjang tahun ini disamping mengeratkan silaturrahim. Ada dari program di Port Dickson, Pahang, Kemaman, Melaka, UM dan UiA. Sekaligus boleh bertukar-tukar pendapat dan mewujudkan keakraban sesama perawat. Yang tua berkongsi pada yang muda. Yang muda pula mendapat tunjuk ajar dari yang tua.. Kan harmoni tu?

2)Keadaan hutan lebih mencabar. RIDAM menggunakan pendekatan konsep CABARAN sebagai satu motivasi kepada perawat untuk lebih bersemangat di dunia luar nanti. Nak jadi perawat kena cekal! Selain mengubati manusia, cabaran serangan jin, ahli sihir dan fitnah tak berkecuali. Risiko tetap ada!

3)Pengalaman Pengajian:
Kita seringkali melihat cerita pahlawan / mistik yang belajar di dalam hutan. Sebenarnya, pengalaman inilah yang nak diberi pada peserta. Seperti kata TOYOL baik belajar dalam masjid, saya tak nafi boleh dan dapat pahala iktikaf pula.

Tapi, salahkah kalau belajar di hutan?Hanya sebagai merasai pengalaman. Bukan selamanya nak belajar dalam hutan. Kalau macam tu, toksah ada sekolah lah...En/Pn TOYOL boleh suggest pada Menteri Pendidikan agar sistem pendidikan kita tidak lagi dibuat di sekolah atau ipt..Semua pengajian boleh buat kat masjid..... :D

Saya bukan nak kecilkan masjid..tapi dalam silibus kali ni ada aktiviti lasak...Nak meniarap, panjat bukit, mandi sungai, takkan semua tu nak buat dalam masjid... Akai ada ka?

Yang pi tuduh cari jin tu apa ke-fitnah pulak? Kenapalah tak pikir dosa pahala bila komplen? Tak TAKUT AZAB ALLAH ker? RIDAM hanya ingin menunjukkan tapak kampung bunian SAHAJA. Macam mana persekitarannya di alam sedar.. Suasana tempat tersebut.. dan kedudukan tumbuhan disekitarnya.. Bukan ajak gi jumpa jin pun.. Yang haru-biru dok sound-sound kat blog RIDAM ni kenapa...?

Satu lagi, kalau dah nak sangat program dibuat di Masjid, apa kata En/Pn TOYOL pulak yang anjurkan... Boleh la ajar mcm mana nak FITNAH ORANG...siap boleh buat pakej BATU API sekali...berapa maharnya?

Satu lagi, nak gak kenal si TOYOL ni.....takkan nama samaran jer kot? Penakut ker? :D
 
Blogger Templates