Ads 468x60px

MAKLUMAN

Sila layari blog ini secara Web View walaupun anda melayarinya melalui telefon pintar agar tidak terlepas info penting di sidebar yang disediakan. Syukran Jazilan.

Awang Kentut Roger Bantuan..



Diari Rawatan: Sep 2017

Awang:
Assalamualaikum.. ni Ust. Syakirin ker?

Ambo:
Waalaikumsalam.. Yup.. saper tuu...?

Awang:
Saya Awang.. mlm ni boleh mari berubat tak?

Ambo:
Ust rawat base on temujanji.. tapi mlm ni kebetulan tu free.. masalah apa ust blh bantu?

Awang:
Nak citer susah Ustaz.. rumit jugok masalah saya ni..

Ambo:
Cer citer... cer citer..

Awang:
Saya ni kentut kuat sangat.. air sembahyang payoh nak lekat.. tak lama lagi nak g umrah.. susoh ni ustaz.. 😢😢

*kesian pulok dengar..
Ambo: ada simptom lain lagi tak?

Awang:
Tak ada la pulak ust.. Ada jin jugok ke ustaz..?

Ambo:
Awok ni.. 😆😆  pikir hok spital dulu..

Awang:
Oooo... 😆😆😆 ok ustaz.. ada nak bawa apa-apa tak ustaz...?

Ambo:
Awak bawa air mineral, yogurt drink 1 liter dlm 3 botol dan baking powder 1 botol.

*bahan ni base on diagnos perbualan.. mungkin ada tambahan atau tak perlu..

Awang:
Ok ustaz.. air mineral nak banyak mana?

Ambo:
Bawa 1 lori tangki jabatan air tu pun boleh...😆😆

Awang:
Ish ustaz ni... 😂 serius ni.. nak gi beli ni..

Ambo:
Ok.. ok..  😊 dlm 5 liter ok dah... mari dalam kul 8:30 deh.. lewat kira cancel..

Awang:
Bereh ustaz.. tapi nak maklum awal-awal.. kentut saya tak cover.. 😆

Ambo:
Tak apa.. mari dulu.. kita ikhtiar.. Insyaallah..

Dipendekkan cerita, malam tu marilah Awang ke Ridam.. umo dalam 40an doh la..

Memang tak cover sungguh.. memanjang jer kentutnya... Bau toksah cakap la... 😂😂😂

Awal-awal tu ada la kata "sorry ustaz.."..main kerap sangat, tak ada dah "sorry" tu..

Tindakan pertama, ambo suruh Awang dok bersila.. badan dalam keadaan tegak..

Bila Awang tarik nafas, ambo suruh tahan nafas selama mungkin.. masa tu ambo tekan sedikit di area Hempedu badan Awang..

Ada bunyi "grik..grik..".. Nak confirm, ambo ulang langkah sama sebanyak 3x lagi...

Ikut ilmu yang tak seberapa ni, simptom tu tandanya Awang ada masalah Angin Medu.. dan pola pemakanannya sehari-hari banyak makan makanan berangin..

Pulut ikan kering tu menu wajib.. Air kelapa, taugeh, air gas dan byk lagi lah..

Ambo juga buat diagnos gangguan.. Hasil scan memang tak ada 'gangguan luar' pun..

Rupanya Awang tak gi check kat hospital pun.. katanya takut jarum.. 😅😅 Adus.. badan sado tapi takut jarum.. jenggggg...

Cadangan awal, ambo nak buat rukyah bahan rawat dulu.. lepas tu baru rawat pesakit.. mudah sket..

Tapi konsentrasi terganggu.. mana tak nyer.. asyik kentut memanjang.. fokus jadi kurang.. 😂😂😂

Terpaksa lah ambo suruh Awang dok luar rumah dulu.. kentut la puas hati..nak bergegar tiang rumah pun tak apa sementara bahan siap di rukyah..

Kesemua bahan tersebut ambo rukyah serentak..
1. Al-Fatihah 7x
2. Surah Toha: 1 - 9x
3. Beberapa Ayat Kunci Saraf
4. Muawwidzain 3x

Dah selesai, ambo panggil Awang masuk..

Seperti sebelumnya, Awang dok bersila dan tarik nafas.. Di situ, ambo tikam point hempedu dan baca "Tohaa..." seiring Awang lepas nafas.

Ambo alin telur rebus di dada dan makrifat 'buang angin' dan lunjur telur hingga hujung kaki Awang..

Alhamdulillah.. dah tak kentut lagi si Awang tu buat sementara waktu.. cuma tak tahan nyer, ambo pulak kentut banyak kali lepas tu.. dalam setengah jam jugak la... sampai rasa keras urat perut.. 😅

Awang pulak gelakkan ambo.. Sabor jelah... 😄

Awang:
Ustaz baca apa sampai kentut saya berhenti..?

Ambo:
Baco ayat biaso-biaso jah.. Nak belajar?

*masa ni mari akal nak prank si Awang ni.. sedap sangat gelakkan ambo tadi.. 😈😈

Awang:
Nak gok ustaz.. blh tolong orang lain pulok... gapo?

Ambo:
Gini... ikut bacaan ni..

Awang:
Ok.. ok.. ready..

Ambo:
Tut.. tut.. tut..

*Dah nampak muka Awang pelik lain macam masa tu.. tapi nak belajar punya pasal, ikut jugak lah..

Awang:
Tut.. tut.. tut..

Ambo:
Senok perut mari nak kentut..

Awang:
Senok perut mari nak kentut..

Ambo:
Tit.. tat.. tut..

Awang:
Tit.. tat.. tut..

Ambo:
Kentut sebab sakit perut..

Awang:
Kentut sebab sakit perut..

Ambo:
Kalau dah selalu sangat kentut..

Awang:
Kalau dah selalu sangat kentut..

Ambo:
Itu lah Awang raja kentut.. 😊

Awang:
Itu la Awa........ eh.. ustaz kenakan saya ni ustaz... 😅😅😅

😆😆😆😆

Ambo:
Lambat pikap weh.. tadi lagi kena prank... hehehe..😅

Awang:
Olohhh Ustaz ni.. nak belajar sungguh ni...

Ambo:
Ok lah... ok lah... 😊😊

*Lalu ambo ajar la kaedah rawatan tu pada si Awang..

Bahan tu cara guna macam ni:

1) Air mineral + baking powder (1sudu teh) 3x sehari utk pagi, petang dan malam.

2) Yogurt drink 2-3x sehari.

Minum sampai habis.. tu jer..

Awang:
Kalu molek, next umrah ni saya belanja ustaz gi.. full support.. guane?

Ambo:
Jangan janji apa-apa lg.. rawat diri dulu.. ustaz ikhtiar jah.. sembuh milik Allah..

Awang:
Ok ustaz... tawakkal..

-------------------

Awal tahun hari tu, Awang memang call nak ajak ambo gi umrah dan nak tunai janji dia.. tapi ambo tolak sebab sakit masalah buah pinggang...

Belum rezeki lagi.. 😭

Moga murah rezeki Awang... amin..


 
Blogger Templates