Ads 468x60px

Letih jawab telefon & reply SMS...Kali ni nak beritahu..adoi la..

Salam...
Kali ni, RIDAM cuma nak terangkan kenapa dan mengapa akan soalan yang di tanya sepanjang hampir 3 minggu blog RIDAM sunyi sepi takdo oghang...apo nak di kato...

Soalan yang ditanya samada by SMS atau direct call mahupun email adalah adalah:-

1)Kenapa 'ust' tak update cerita kat blog? Tak merawat dah ker? Tak ada kes ker?

Jawapan:
Bukan tak merawat... Kes yang ada ni pun tak tertanggung masanya... Cuma RIDAM sunyi sementara sebab sibuk melayan pesakit yang datang, anak-anak 3 orang yang comel dan isteri yang tengah tunggu masa nak bersalin (yang selalu merengek minta di picit sana sini..katanya sakit pinggang..)..

Adapun, 'due' tarikh bersalin bagi baka RIDAM ke-4 ini adalah 27hb Januari 2011...Namun, tanda-tanda kemungkinan bersalin awal dah nampak sebab tangan kaki dah bengkak, perut membujur dan mula sakit sekitar selang 2 jam....

2)'Ust' tak buat rawatan ke rumah pesakit dah ker? Banyak yang 'ust' tolak sejak akhir-akhir ini kenapa?

Jawapan:
Bukan tolak terus...api tengok kes la...Kalau jauh dan memang pesakit tak boleh diangkat untuk ke RIDAM, insyaallah RIDAM pergi..Tapi tengok pesakit gak la...Maksudnya, yang setuju tanggung petrol, tol, makan minum, penginapan dan upah yang berpatutan..Tak nak jadi macam kat Johor dan Melaka dulu .. (bukan semua orang Johor & Melaka kedekut mcm ni)..

Kes ke Melaka-
Masa dlm telefon, semua setuju nak tanggung kos...Tapi bila RIDAM dan merawat & dgn izin Allah sembuh, bayar RM30....BUKAN tidak bersyukur, tapi bayangkan RIDAM kena bertolak dari Kemaman ke Melaka sekitar 7 jam perjalanan dan memakan jarak perjalanan sejauh 400km lebih sehala... Last-last, duit susu & pampers anak yg RIDAM guna untuk semua tu.. Sedih toksah cakap la...cubaan....

Kes ke Johor-
Masa dalam telefon, semua setuju dengan kadar bayaran termasuklah SETUJU bahawa RIDAM hanya ikhtiar (tiada jaminan sembuh)... Masa lepas merawat, (kes pesakit lumpuh), tangannya dah boleh diangkat...cuma jari jer yang belum dpt digerakkan...Allah tak izin nampaknya...

RIDAM bekalkanlah bahan ubatan yang sesuai untuk rawatan di rumah..Tapi pesakit yang ni jenis tak sabar..Kalau boleh nak sembuh terus...bayangkan, sejak bertolak dari rumahnya hinggalah sampai RIDAM di kemaman, dekat 60 kali telefon tanya itu ini..Ada satu masa tu, ada roadblock, takkan RIDAM nak jawab phone masa tu...Dengan selamber di hantar SMS kata RIDAM tak peduli pesakit lepas dapat duit...

Adus la....tak paham ke RIDAM penat bawak keter sorang-sorang dari Kemaman ke Johor...Lepas tu balik hari lak tu...Lembik dibuatnya...Lagi sedih pulak bila orang tuduh macam tu..penat..penat...

Hampir dekat 6 bulan anak si pesakit tu dok hantar SMS bukan-bukan kat RIDAM termasuklah dia kata RIDAM ambik kesempatan harga atas produk pada orang Singapore...RIDAM naik bengang dah masa tu...Contohnya, cuba tengok produk ABR...belian secara pos di Semenanjung adalah RM65..Manakala di Sabah/Sarawak adalah RM68...Singapore pula adalah SGD55.00.. Kenapa harga berlainan dan harga untuk di pos ke Singapore adalah lebih mahal?

Ini kerana caj pos nya berlainan megikut tempat.. Memang kalau pos ke Singapore, harga pos dah nak sama dengan harga barang...Itu sememangnya tak dapat dielakkan...Melainkan orang singapore nak diposkan barangnya ke alamat Johor...Maka harganya ikut caj di Semenanjung la...RIDAM pun kasilah web POS LAJU Malaysia suruh dia semak sendiri...

Last2..dia kata 'malas dah nak berurusan dgn RIDAM dan tak mahu jumpa perawat yang letak harga mahal....' katanya... Tengok...kita dah suruh check, dia jawab kot tu pulak dah...Tapi ok lah..lepas kasi web POS LAJU Malaysia ari tu, dia tak ganggu dah..Aman mata ni dari dok baca SMS yang bukan-bukan...alahai nasib jadi perawat..ujian..

3)Kenapa 'ust' tak jawab telefon, tak balas SMS? Kalau jawab pun lambat?

Jawapan:
Sudah diterangkan berkali-kali dahulu...RIDAM tak balas SMS...tapi call insyaallah akan dilayan JIKA ada kelapangan...Macam mana lah nak angkat bila dok tengah rawat pesakit yang tengah kerasukan, dok 'termenung' dalam jamban, tengah malam waktu orang tidur, dok basuh berak anak, dok masak untuk isteri yang kepenatan, dok jemur kain kat luar?

Ada yang siap marah-marah bila byk kali di telefon RIDAM tak angkat...Then, dia buat balas dendam pulak....bila ada panggilannya dpt dijawab, selamba dia letak telefon...adus la pesakit...Byk betul ragamnya.,...


4)Kenapa 'ust' tak balas chat saya dalam Facebook? 'Ust' tak mahu layan saya ker?

Jawapan:
Untuk makluman, kadangkala laptop RIDAM dibiarkan ON sebab lupa tutup ekoran kerja yang perlu dibereskan..Masa tu lak nya, FB RIDAM sedang dibuka...maka ramailah ingat RIDAM ada kat depan Laptopnya....

Kena beringat tau...kadang2, Puan RIDAM pun online FB pakai RIDAM punya...ada siap kena marah lagi sorang dulu...heheheh..

5)Kenapa RIDAM buat satu sesi rawatan jer sehari loni...? Ramai nak dtg...kena cari hari lain pulak bila RIDAM buat mcm tu...kenapa?

Jawapan:-
Sebenarnya, RIDAM limit jumlah pesakit hanya 3 orang jer sehari...Ini kerana takut-takut wife nak beranak semasa sesi rawatan pada pesakit yang ramai...Haru biru lah jadinya kalau jadi perkara tu nanti..

Contohnya..bila siang dah cukup 3 orang, maka malamnya tak adalah rawatan...Begitulah sebaliknya....

6)Kenapa RIDAM tak buka kursus di Penang, Kedah dan Perlis.. Dan juga kenapa tak buka kursus di Kelantan, N.Sembilan dan Melaka..

Jawapan:-
Sebenarnya, RIDAM dah rangka program seminar secara berpusat...Contohnya untuk orang Penang, Kedah dan Perlis, RIDAM letakkan center program di Taiping, Perak...Manakala untuk orang Kelate kito, leh datang ke Seminar RIDAM di Kuantan...Bagi orang Melaka, leh join seminar di Johor atau Kuala Lumpur...Negeri Sembilan juga leh datang ke KL...

Kata orang...nak seribu ikhtiar...Kos perjalanan tinggi sangat...Tak mampu RIDAM...tAPI kalau lepas biaya dan orangnya, insyaallah akan RIDAM fikirkan....

7)Kenapa RIDAM 'diam' jer bila ada nak belajar kaedah tidur?

Jawapan:-
Sebenarnya, nak belajar kaedah itu perlu berlatih di samping guru...Ada 4 orang pelajar RIDAM yang dah ambil ijazah amalan bab ni.,...Itu rezeki diorang la...Kebetulan RIDAM ada masa terluang nak teman semalaman sepanjang latihan...Yang lain tu susah sikit sebab masa tiada...

Lagipun, jangan pikir jalan mudah untuk dpt ilmu...Bukan masalah kedekut ilmu..Tapi ini pengorbanan yang perlu ditanggung pencari ilmu..RIDAM dulu nak dpt amalan ni pun bertahun bodek..Baru lah dapat..

Perlu difahami, kaedah tidur bukan 'amalan mainan' yang boleh dipelajari sesuka hati kerana ia bahaya dan boleh menjejaskan tauhid.. Kena betul-betul cukup syaratnya iaitu dari segi Jasmani, Rohani, Nafsu dan Akal....Pengisian ilmu iman juga kena kuat...

Jalan yang terbaik adalah melalui pengambilan Amalan Kiyai Hj Suffian terlebih dahulu kerana di dalamnya ada latihan kesucian hati...Baru mudah nak lalui peringkat ilmu kebatinan dan hikmah yang lain..Insyaallah...

8)Bila nak letak semula ShoutMix wahai En. Ridam oi.?..sunyi sangat blog demo loni....

Jawapan:-
Erm...tak tahu bila...tengok lah kalau hati ni dah terbuka...Base on environment....Kalau dan aman dapai sesama perawat, insyaallah akan diletak semula shoutmix tu...


HARAP berpuas hati dengan semua jawapan di atas...Yang baik SEMUANYA dari ALLAH...dan yang buruk semuanya dari RIDAM yang tak ada ilmu serta jahil ini...

Salam sayang untuk semua....


 
Blogger Templates