Ads 468x60px

14 Situasi - Jangan Lupa On Video


As-Salam semua... Banyak dah kes yang anda lihat di video amateur kan? Kat youtube ada... kat FB ada... kat blog ada... bersepah cakap luuuu......

So... oleh kerana sekarang ni zaman SAMAN MENYAMAN, elok jugak persediaan bukti penting sebegini... Apa... ? Kita lihat ... jom..

Anda ON kan Video Handphone anda dan Mula Shoot Video pada situasi berikut:

1. Ketika orang langgar kereta anda... tak kiralah SWIFT ker, Proton ker atau apa jerlah..

2. Ketika orang hayunkan SteeringLock atau apa jua senjata pada anda..

3. Ketika dileteri dengan kurang ajar dan biadap oleh Penjawat Awam yang tak sedar diri bahawa gaji diorang adalah termasuk dari sebahagian cukai rakyat yang di bayar.

4. Ketika ditahan oleh sapa-sapa saja..

5. Ketika diberi ugutan..

6. Ketika melihat jenayah sedang berlaku..

7. Ketika terjadinya trajedi.. Tapi jangan lupa keselamatan diri.

8. Ketika berjumpa dengan Kakitangan Kerajaan yang baik budi pekertinya supaya menjadi contoh.

9. Ketika bersama ulamak.

10. Ketika dalam majlis ilmu.

11. Ketika berurusan dengan surat perjanjian atau akuan sumpah.

12. Ketika melihat perkara yang boleh memberi kebaikan.

13. Ketika melihat perkara yang boleh menjadi tauladan.

14. Ketika melihat perkara yang boleh buat anda ketawa.

Kenapa.. Banyak sebab..

Anda perlu tahu trend 'On Video' ni dah berleluasa... Maka kalau terjadi sesuatu, anda boleh terfitnah jika rakaman tersebut sekerat jalan, di edit atau di 'green screen' kan..

Bila anda dah prepare rakaman anda sendiri, ia akan dapat dijadikan bukti untuk counter pada puak-puak perakam video sekerat jalan ni...

Bersedia lebih baik..

Nasihat untuk diri sendiri dan kalian..

Sekian...
 
Blogger Templates